INHABITCONNECTING WATERSIDES

connecting-watersides4
In our first year main assignment we were all given the site Aarhus Åløb, more specifically I had to work at a spot at Årslev Engsø. A lot of people come out this exact site because there is a parking lot and a public restroom. Mostly you see people running, walking, biking or walking their dogs. There is a path around the lake that is lifted from the lake at one side and the creek on the other side. Consequently people do not differ from the path, because it is difficult to get down to the water on either sides.

Therefore I started to work on a an intervention that would connect the the two watersides and thereby break with the controlled pathway. The area is very open, and the project would therefore have to take up a lot of space, but it also had to integrate in the landscape by adapting to the topography of the landscape. I designed a deck with the intention that people can stay there, sit down, play some ball and enjoy the two different watersides on closer hand – because the two watersides are so different from each other. The creek is more quiet and comfortable with the trees creating a smaller space, where the lakeside is more flat and the space is much more open. The landscape underneath the intervention is integrated by small wholes in the deck that will leave room for the original trees and let the straws grow up through the intervention.

By: Cecilie Siw Christensen, Unit 1B
(more…)

INHABITURBAN SPACE AT BRABRAND LAKE

inhabit1
My final project as a first year student developed around Aarhus Ådal. The site for my intervention was located on the northern shore of Brabrand lake. The project was bound by two pre-given focus points: Rising sea levels and integration or contrast to the surroundings.

I wanted to create an intervention that increased the accessibility from land to water and from water to land. Through a process of sizing and shaping the intervention I became aware, that I not only wanted the intervention to be a link between land and water that people would discover on their way, I also wanted it to be an urban space – a destination point that would provide a space for picnics, kayaking competitions, outdoor concerts, public events ect.

Working with the topography and size of the site it became clear that my intervention would stretch over 100 meters from Brabrand pedestrian path to Brabrand lake with a topographic decrease of 6-7 meters. I created platforms in different levels, that would appear and disappear with the rising sea levels. The texture of the platforms consists of planks arranged in an order inspired by the thought of driftwood on a river, where every vertical decrease between the platforms worked as small symbolic waterfalls.
The area around my intervention was very open and windblown. Therefore I worked with implementing different vegetation from the site in my intervention. Hereby I differentiate a big and open space into smaller sub-spaces that would provide shelter and intimacy in the intervention. Furthermore the trees would give the construction a low opacity, that could arouse peoples curiosity to the unseen, and make them investigate the platforms space by space.

By: Stephen M. S. Jørgensen, Unit 1B
(more…)

INHABITACCESABILITY AND INTEGRATION TO AARHUS ÅDAL

Modelbillede5
My final project was located near Eskelund and the recycle station. Under the subject “inhabit”, my main focus was at the availability from road to water.
The consistency at the area is mostly wetland, so the availability is limited. For 2.5 km you cannot access the water, and for 1.2 km you cannot even see it, and you are actually walking 50 meters beside it. The main task was to create an architectural intervention that deals with rising sea levels and integration of contrast.
I chose an area isolated by forest and dense vegetation so the intervention would integrate, constantly surprise and prove my point about availability.
I wanted to create different experiences by passing trough the intervention, to maintain the qualities of the entrance, the course and at the event by the water. The space between the frames will constantly show new shadows and new surroundings, and by time the surroundings will interfere with the frames and isolate the construction.
By isolating the person and the experience when you enter the final platform, where you cannot look back at where you came from, you will notice the exposure of nature and get to see a whole new side of the city and its capabilities.

By Nicolaj Friis Nøddesbo, Unit 1B
(more…)

INHABITTRANSITIONS IN THE VEGETATION

300- 1

For the final project at Århus Ådal I was given an area that is the in the very start of the site, going from the city into the forest.
After further analysis of the site, I decided a location for my architectural intervention. At this particular place you start by walking on a path alongside the river, the river takes a turn, and you access the forest; it is dark, closed and the vegetation is dense. Inside the forest it is possible to walk through the forest and enter an open field with tall grass and wet soil underneath.
With tall rubber boots I explored the possibilities at site. I realized that after 10 – 15 meters of this vegetation, there is dry area where you can actually walk around.
My intentions through this assignment have been these transitions – the transition in vegetation – open/closed, the density, wet to dry and light/dark.
My intervention consisted of a path going from the forest, and on to the dry area. When people step off the path they can walk around in this otherwise untouched vegetation. From here a pavilion can be seen in the distance, a place in which you can stay, and experience the tall grass and open landscape. As the transitions experienced in the vegetation, I tried to create these transitions in the spatial experience of my pavilion – exploring the light and density of the rooms.
Staying here people are supposed to feel hidden and apart from the outside world, yet having an overview of the open landscape, the sky and the river.

By: Sofie Orø Pettersen, Unit 1C

(more…)

GRADUATIONSPRING 2014

tidsplan15
(more…)

AFGANG II

Experience the works of more than 80 graduate students at the curated exhibition AFGANG II presenting visions, models and fine drawings. The exhibition is open weekdays from 12 – 15, in the period from Friday 27 June through 15 August 2014.

10450838_10152453980735465_3145907151721386430_n
(more…)

OPEN STUDIO DAYS

20.06.14
(more…)

INHABITTUNNEL BY THE WATER

inhabit1
Århus Ådal is a recreation area near the city of Århus, mainly used by commuters, strollers, fishers, and bird watchers. Large areas by the water at Årslev Engsø are wetland, covered in grass and reed beds, preventing access to the water. The water levels vary with season and can, in the most extreme cases, flood the path that follows along Brabrand Sø and all the way into the center of Århus.

I wanted to create access to the water, while also providing an experience where the built and the natural could interact with each other in new ways. The construction is manipulating the different surrounding elements such as the ground, the sky, and the water through framing, removing them from their context. The elements are completely isolated when the viewer is moving towards the water, while hints of the surroundings are introduced on the way back. Consisting of three separate platforms, the intervention is rising and sinking according to the water levels, making people aware of nature constantly changing.

by Gina Sæther Berge
(more…)

INHABIT

Primary project, 1st year
Architectural intervention in landscape

hovedopgaven-1
Ecocathedral Series #3 ©Stefan Darlan Boris, 2013

The focal point for this assignment has been a settlement in Aarhus Ådal. In this context, the settlement is not limited to focused work on the “dwelling”, but covers anything that in a dialog between body, architecture and landscape makes a given place inhabitable. The settlement is understood as an architectural intervention that includes a human (i.e. bodily) scale in a given context over a period of time.
The assignment emphasises the way in which the architectural interventions support a spatial dialog between the body and the landscape in which it exists.

SUPPLEMENTARY EDUCATION – ON DEMAND

nyuddanelse
In the future the Aarhus School of Architecture will aim to provide customised supplementary education courses on demand. The idea is to customise courses aimed at private companies, municipalities, etc. adjusting duration, location and number of participants to suit their needs. Two such courses are currently in progress, one on architectural policy and architectural planning and one on improving urban spaces, in both cases the customers are Danish municipalities.
Read in Danish more at: aarch.dk